top of page

Simpsonit ja radioamatööritoiminta


Kohta 30 vuotta televisiossa pyörinyt satiirinen piirrossarja The Simpsons, eli Simpsonit on löytänyt huumoria radioamatööriharrasteestakin. Tämän taustalla on ollut mm. johtavana tuottajana kausilla 5 ja 6 työskennellyt David Mirkin WA3QIZ.

Keskiverto amerikkalainen duunariperhe

Viisihenkisestä amerikkaisperheestä kertova palkittu animaatiosarja Simpsonit on pyörinyt vuodesta 1989 ja onkin Yhdysvaltojen pisimpään jatkunut piirrossarja ja komediasarja. Sarja nosti piirrosanimaatioiden suosion aallonpohjasta kovaan suosioon ympäri maailman. Simpsonit on pyörinyt yli 70 maassa, Suomessa sarja on pyörinyt monella televisiokanavalla ja on meilläkin klassikon maineessa. Sarja on ollut ensimmäinen aikuisille suunnattu animaatiosarja, ja onkin toiminut suunnannäyttäjänä omassa genressään.

Simpsonien perheeseen kuuluu ydinvoimalan turvallisuusvalvojana työskentelevä perheen pää Homer, sinitukkainen äiti Marge, uhmakas Bart-poika, älykäs Lisa ja kohta 30 vuotta tutti-iässä ollut Maggie-vauva. Homerin klassinen huudahdus "D'oh!" on päässyt viralliseen englannin kielen sanakirjaan Oxford English Dictonaryyn. Simpsonien ääninäyttelijät ansaitsevat parhaimmillaan yli 300 000 dollaria jaksolta.

Radioamatöörit Simpsoneissa

Marge Simpsonin sisko, käheä-ääninen ketjupolttaja Selma on radioamatööri. Eräässä jaksossa vanhapiika-Selmalle iskee vauvakuume ja mainitseekin että "Minulla on paljon rakkautta annettavana, ja ainoa väline on amatööriradioni". Toisessa jaksossa Homer on lähetyssaarnaajana trooppisella saarella ja pitää yhteyksiä kotiin 15-metrin taajuusalueella. Hieman jännitystäkin radiotoiminta on tuonut Simpsonien arkeen. Sarjan ensimmäisellä kaudella perheen luona asuva albanialainen vaihto-oppilas osoittautuukin vakoojaksi ja jää törkeästi kiinni rysän päältä sähkötellessään Homerin työpaikan ydinreaktorin tietoja Albanian hallitukselle radioamatöörilaitteillaan.

Espanjaksi dubatussa jaksossa ydinvoimalan johtaja Mr Burns lähettää hätäkutsun Morsen aakkosilla lumivyöryn iskettyä. Aktiivisista vasta-asemista on pieni puute.

Tyypillinen radioamatööri - kotona asuva hieman erakoitunut aikamiespoika Rehtori Skinner pitää radioyhteyttä kotihuoneestaan läheiseen Mo:n baariin.

Lähteet: YouTube, wikipedia, qrznow.com, qsl.

#simpsonit #thesimpsons #lehti

234 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page