top of page

OhraHeikin mittatyttö I.R.I.S. esittelyssä


Tuli 6000 kilometriä kuvattua teitä joka on Euroopan ennätys moisella. Oli jo johtajan kanssa puhetta Guinnessin ennätyskirjasta.

Tässäpä minun toinen tyttö Iris, eli Integrated Road Information System. Tällä voi tehdä monenlaisia mittauksia samanaikaisesti. Ihan mukava tyttökaveri tuo Iris on, mutta ohrapirtelöä hän ei salli lainkaan nautittavan suhteessamme. Ok ei sitten, mutta Iris lupasi mielellään auttaa ohralaatikoiden kaupasta kotiin kuljetuksessa ja vaikka isommankin määrän kerrallaan. Iris kun näki mun oman farkkumersun parkkipaikalla ni sano mulle, et arvaas monta koppaa enemmän minä otan kerralla kyytiin. Suhteemme oli silloin lukkoon lyöty.

Ylimpänä, edessä oikealla on panorama-kamera, jonka kuusi linssiä kuvaa yksittäiskuvia ajossa, kymmenen metrin välein 1X6 kuvaa. Näistä voidaan ohjelmalla tehdä yhtäjaksoista kuvaa. Jos halutaan täydellinen 360-asteen ympäristökuvaus, on ajettava sama matka molempiin suuntiin koska kamera on niin matalalla että takaosassa näkyisi muuten ympäristön sijaan vain ajoneuvon kattoa. Navigaatiojärjestelmän ansiosta se on kuitenkin korjattavissa jos ajettu molempiin suuntiin sama reitti.

Seuraavaksi eteen, taakse ja sivuille kaksi kameraa joista toiset kuvaavat yksittäiskuvia myös ajossa 10m välein eli 4X1 kuva. Ja toiset jotka kuvaavat videota, eli liikkuvaa kuvaa. Kameroita yhteensä 14.

Takana on neljä eri laserscanneria. Alhaalla kaksi pyörien kohdalla mittaamassa ajourien tasaisuutta ajosuunnassa. Ylhäällä yksi ympäri pyöreä ympäristöä 30m säteellä mittaava ja toinen alas tien pintaan suunnattu kuvaaja joka paljastaa tarkasti tien kunnon, kaikki repeymät ja ajourat yms.

Nämä kaikki on yhdistetty keskustietokoneessa kolmeen eri paikannusjärjestelmään jotka ovat Applanix-paikannus, Rudium-atomikellonaika sekä pyörästä mitattu matka, kiihtyvyys ja hidastus. Aikamittaus ja Applanix ovat erillisessä navijärjestelmässä ja ne pitää saada keskenään synkronoimaan ennen mittausten aloitusta. Se voi joskus kestää paikallaan tunninkin. Näillä keinoilla saadaan mahdollisimman tarkka positio jokaiselle kuva- ja skannausotokselle jälkeen päin mahdollistettua.

Videoita varten on jokaiselle kameralle erilliset vaihdettavat sd kovalevyt, ja muiden tallenteet siirretään toimistolla valokaapelilla kapasiteetiltaan tällä hetkellä 130 TB-serverille jota varten on jouduttu sen huoneeseen asentamaan erillinen ilmastointilaite. Iriksen oma ilmastointilaite on riittämätön helteillä, joten auton kattoon on asennettu erillinen lisäilmastointi takatilaan.

Jos jotakin kiinnostaa tarkemmat tekniset tiedot varustuksesta, niin voin kertoa bandilla kysyville.

OhraHeikin I.R.I.S.-esittelyvideo

451 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page