top of page

Kiinalaisia HF-radioamatöörisatelliitteja tulossa syksyllä 2018


29 Mhz:llä ja muilla HF-taajuuksilla lähettävät 80-luvun Oscar-satelliitit alkavat olla heikossa hapessa. Monet muistavat korkealla "hitaasti lipuvat" Oscar-satelliitit, joiden kautta pitkiä yhteyksiä pystyi pitämään HF-rigillä ja vaatimattomalla lanka-antennilla. Osa näistä virkoaa henkiin puolikuntoisena välillä, mahdollistaen yhteyksiä.

Ystävämme kiinalaiset, tarkemmin CAMSAT (The Chinese Amateur Satellite Group) on nyt tämänhetkisellä aikataulullaan lähettämässä peräti kolme uutta satelliittia kiertoradalleen jo tämän vuoden syyskuussa. Lopulliset taajuudet voivat olla kiinalaisittain "yllätyksellisiä" - olisi suotavaa että käytetyt taajuudet noudattavat kansainvälisiä IARU:n suosituksia eikä päällekkäisyyttä esim. FM-toistinasemien kanssa esiintyisi.

CAS-5A

30 kHz taajuuskaistaa CW/SSB/digi (linear transponder)

15m sisään ---> 10m ulos

15m sisään ---> 70cm ulos

2m sisään ---> 70cm ulos

CAS-5B

70cm CW-majakka

CAS-6

20 kHz taajuuskaistaa CW/SSB/digi (linear transponder)

70cm sisään ---> 2m ulos

2m CW-majakka

4.8k GMSK telemetrialinkki

Satelliitit ovat LEO-satelliitteja, eli kiertävät matalalla n. 500km korkeudessa - viuhahtaen melko nopeasti ohi.

Laukaisu tapahtuu meren päällä olevalta laukaisualustalta Jiuquanin avaruuskeskuksesta nimeltään China Academy of Launch Vehicle Technology. Vuonna 1957 perustettu, Pekingissä pääkonttoriaan pitävä CALT on Kiinan suurin, ja yksi maailman isoimmista avaruuslaukaisupalvelutuottajista. Tällä yli 31000 hlöä työllistävällä organisaatiolla on 13 tutkimuskeskusta ja tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu mm. avaruuteen asti lentävän 20 matkustajan vetoisen rakettilentokoneen kaupallinen valmistaminen, jonka polttoaineena toimii kustannustehokkasti nestemäisen metaanin ja hapen sekoitus. Kiinalaisilla on komea, mutta hieman kananmunapierun tuoksuinen avaruusstrategia!

Rauhan aikaan Jiuquanista laukaistaan satelliitteja, muulloin ohjuksia.

Lähteet: https://amsat-uk.org, wikipedia.org, camsat.com

248 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page