Englannissa kaasukolvailtu SOTA-tonnikalaradioita


Englantilainen Colin Evans M1BUU suoritti hiljattain varsin persoonallisen ja haastavan mäkikusoiluretken. Tarkemmin sanottuna Colin aktivoi Pohjois-Englannissa sijaitsevaa Whernsiden vuorta, jonka huippu kohoaa 736 metriin.

Whernsiden G/NO-004 harjumuodostelma on mukana Summits on the Air-ohjelmassa.

Colin Evans M1BUU kaasukolvasi talvisella vuoriretkellä ollessaan tonnikalapurkkiradion

Pohjois-Englannissa sijaitsevalle Whernsiden vuorelle SOTA-aktivointia varten patikoinut englantilainen radioamatööri Colin Evans M1BUU rakensi oman pienitehoisen sähkötyslähettimensä paikan päällä, teltassa puolittain pötkötellen - varsin haastava homma talven kylmässä viimassa. Vuorelle Colin kantoi mukanaan akun, kotitekoisen sähkötysavaimen, lanka-antennin ja Rockmite-sähkötysradion rakennussarjan. Mukana olleilla työkaluilla, mm. kaasukolvilla hän kokosi ja rakensi piirilevystä ja komponenteista toimivan lähetin-vastaanottimen, jolla hän pitikin paljon yhteyksiä paikan päällä - vuoren huipulta. Erityisen hupaisaksi tämän tekee se, että Rockmite-radiorakennussarjan "Tuna-Line" rakennetaan ihan oikeisiin tonnikalapurkkeihin!

Colin Evans rakentamassa QRP-sähkötyslähetintä SOTA peditiolla

SOTA-Extreme video - sähkötysavaimen, radion ja antennin rakentaminen By M1BUU

Tonnikalaradioita myyty jo yli 40 vuotta

Mikäpä voisi olla näppärämpi kotitekoisen radion metallikotelo kuin helposti ja edullisesti saatavilla oleva tonnikalapurkki. Tämän on tajunnut jo 40 vuoden ajan tonnikalapurkkeihin tyköistuvia rakennussarjoja myynyt amerikkalainen yritys, jonka nimi on nykyään QRPme. Tarkalleen tonnikalapurkin kannen kokoiselle piirilevylle saatavia rakennussarjoja saa alkaen 30 dollarin hintaan. Juottimen kuumentuessa asiakas voi lounastaa purkin tyhjäksi, jonka jälkeen tämän opiskelijaherkun tilalle tulee kotitekoisesti juoteltua elektroniikkakomponenttia. Tonnikalapurkin vetoisia rakennussarjoja on myynnissä hyvin laaja valikoima, automaattisista säänkestävistä majakoista aina linukoihin ja multiband-radioihin asti. Suomeenkin postittavan firman retrohenkisiltä sivuilta saa hyvin laajasti lisätietoa valikoimasta ja teknisistä ominaisuuksista.