ARRL virallinen tiedote - Z6 Kosovo DXCC #340


Nyt se on virallista, vahvat huhut saivat konkretiaa. ARRL (American Radio Relay League) vahvisti tiistai-iltana 23.1.2017 viimeinkin sivuillaan että Kosovo on kuin onkin lisätty viralliselle DXCC-listalle, radioamatöörien uudeksi maaksi. http://www.arrl.org/news/amendment-to-arrl-dxcc-rules-will-expand-dxcc-list Tämä lisäys oli seurannainen ARRL:n kokouksessa 21.1.2017 tehdystä sääntömuutoksesta jossa DXCC-maaksi hyväksytään automaattisesti maa, joka kuuluu kansainväliseen radioamatöörien IARU-liittoon http://www.iaru.org/region-1.html sekä on listattu Yhdysvaltojen Ulkoministeriön ylläpitämällä itsenäisten valtioiden listalla. https://www.state.gov/s/inr/rls/4250.htm

Kosovo hyväksyttiin IARU-jäseneksi vuonna 2015, mutta ei vielä silloin saavuttanut DXCC-statusta. Vuonna 2014 Kosovoa ehdotettiin jäseneksi mutta jäi äänestyksessä vajaaksi, koska kaksi myönteistä ääntä saapui liian myöhään.

Mitä nämä kaikki organisaatiot ja lyhenteet nyt tarkalleen ovat?

ARRL

ARRL, eli American Radio Relay League on vuonna 1914 perustettu Yhdysvaltojen radioamatöörien kansallinen liitto. ARRL rooli on ajaa radioamatöörien etua viranomaismääräysten edessä, antaa teknistä tukea ja apua radioamatööreille, tukea koulutustoimintaa ja sponsoroida hätäviestintää ympäri maata. ARRL:llä on noin 154 000 jäsentä Yhdysvalloissa, sekä 7000 jäsentä ulkomailla. ARRL on julkaissut monia kirjoja ja julkaisee kuukausittain ilmestyvää aikakauslehteä nimeltään QST. ARRL ylläpitää myös kansainvälisesti tunnustettua DXCC-listausta radiomatöörien nykymaista, johon Kosovokin on nyt päässyt mukaan. SHRAK SHRAK, eli Showata e Radio Amatorëve të Kosovës on vuonna 2000, Kosovon itsenäistymisjulistuksen aikaan perustettu Kosovon kansallinen radioamatööriliitto. Liiton virallinen toiminta ja uudelleenaktivoituminen tapahtui vuonna 2012 kun Kosovon televiranomainen TARKEP hyväksyi radioamatööriliiton toiminnan. Z60A on radioamatööriasemana ollut Kosovosta äänessä vuodesta 2012. Yhteydet Z60A:n kanssa ovat olleet yhteyksiä Serbiaan ennen 21.1.2018, DXCC-status-mielessä.

IARU

IARU, eli International Amateur Radio Union on vuonna 1925 alullepantu kansainvälinen, kansallisten radioamatööriyhdistysten liitto joka tarjoaa foorumin ajankohtaisille ja tärkeille aiheille. IARU on jaettu kolmeen aluelliseen, maantieteelliseen alajaostoon, jotka kommunikoivat yhdessä ITU:n kanssa ja jakelevat omia alueellisia suosituksiaan mm. taajuusalueiden käyttöön. Suomi kuuluu muiden Eurooppalaisten kanssa alueeseen Region 1.

ITU

ITU, eli International Telecommunication Union on yksi maailman vanhimmista liitoista, vuonna 1865 perustettu YK:n ylläpitämä organisaatio jonka vastuualueeseen kuuluu mm. informaatio- ja kommunikaatioteknologiaan liittyvät kysymykset. ITU koordinoi radiospektrin käyttöä globaalilla tasolla, edistää yhteistyötä satelliittien kansainvälisten lentoratojen koordinoinnissa, pyrkii edistämään telekommunikaation infrastruktuuria ja koordinoi kansainvälisiä teknisiä standardeja. ITU:lla on näppinsä pelissä mm. langattomassa internetissä, lento- ja merialusliikenteessä, radioastronomiassa, sääsatelliiteissa, mobiilipuhelimissa, televisiolähetyksissä.

Z60A - yhteyksiä Serbiaan vuosina 2013-2017

Z60A on Kosovon Radioamatööriliiton SHRAK:n asematunnus, joka on ollut käytössä jo vuodesta 2013. Yhteydet tämän aseman kanssa lasketaan 21.1.2018 alkaen Kosovon kanssa pidetyksi (eikä enää Serbia) - DXCC-mielessä. Kosovon DXCC-asemaa radioamatöörimaana on haluttu vahvasti edistää suomalaisten radioamatöörien toimesta jo ennenkin erilaisilla aktivoinneilla, mm. albanialaisella radiotunnuksella ZA1KS.

Vuonna 2016 pidetyissä kansainvälisissä IARU HF World Championship-radioamatöörikilpailussa kutsulla Z60A olivat äänessä iso kansainvälinen joukkue, suomalaisina joukossa olivat kansainvälistä mainetta ja kunniaa niittäneet laatuamatöörit Pertti Turunen OG2M, Martti Laine OH2BH, Pekka Holstila, OH2TA ja Kim Östman OH6KZP.

Z60A - viimeinkin yhteyksiä Kosovoon vuonna 2018

ARRL sääntömuutoksen myötä Kosovo on noussut viimeinkin aivan yllättäen "puskan takaa" halutuimpien radioamatöörimaiden joukkoon! Määrätietoisesti pileuppeja eli vasta-asemaruuhkaa siellä ovatkin olleet nyt 21.1.2018 alkaen Kosovon DXCC-statuksella purkamassa kansainvälinen porukka, paikallisten tukena. Tällä kertaa suomalaisia on ollut äänessä tammikuussa 2018 Kosovosta Olli Rissanen OH0XX, Jaakko Silanto OH1MA, Martti Laine OH2BH ja Henri Olander OH3JR. https://www.facebook.com/SteveN2AJ/videos/10159807312005534/

Linkin videossa Steve N2AJ pitää yhteyden 23.1.2018 Martti Laineen OH2BH kanssa asemalle Z60A. Steven maireasta kestohymystä näkyy peittelemätön onni ja ilo jonka uuden DXCC-maan saaminen kokoelmiin aiheuttaa.

Yleistietoa Kosovosta

Kosovo on osittain tunnustettu valtio Balkanilla Etelä-Euroopassa. Kosovon tasavalta itsenäistyi Serbiasta 17. helmikuuta 2008 antamalla yksipuolisen julistuksen. Kosovon itsenäisyyden on 24. marraskuuta 2017 mennessä tunnustanut 110 YK:n jäsenvaltiota. Serbia on kieltäytynyt tunnustamasta julistusta ja pitää aluetta edelleen autonomisena maakuntanaan.