ARRL virallinen tiedote - Z6 Kosovo DXCC #340


Nyt se on virallista, vahvat huhut saivat konkretiaa. ARRL (American Radio Relay League) vahvisti tiistai-iltana 23.1.2017 viimeinkin sivuillaan että Kosovo on kuin onkin lisätty viralliselle DXCC-listalle, radioamatöörien uudeksi maaksi. http://www.arrl.org/news/amendment-to-arrl-dxcc-rules-will-expand-dxcc-list Tämä lisäys oli seurannainen ARRL:n kokouksessa 21.1.2017 tehdystä sääntömuutoksesta jossa DXCC-maaksi hyväksytään automaattisesti maa, joka kuuluu kansainväliseen radioamatöörien IARU-liittoon http://www.iaru.org/region-1.html sekä on listattu Yhdysvaltojen Ulkoministeriön ylläpitämällä itsenäisten valtioiden listalla. https://www.state.gov/s/inr/rls/4250.htm

Kosovo hyväksyttiin IARU-jäseneksi vuonna 2015, mutta ei vielä silloin saavuttanut DXCC-statusta. Vuonna 2014 Kosovoa ehdotettiin jäseneksi mutta jäi äänestyksessä vajaaksi, koska kaksi myönteistä ääntä saapui liian myöhään.

Mitä nämä kaikki organisaatiot ja lyhenteet nyt tarkalleen ovat?

ARRL

ARRL, eli American Radio Relay League on vuonna 1914 perustettu Yhdysvaltojen radioamatöörien kansallinen liitto. ARRL rooli on ajaa radioamatöörien etua viranomaismääräysten edessä, antaa teknistä tukea ja apua radioamatööreille, tukea koulutustoimintaa ja sponsoroida hätäviestintää ympäri maata. ARRL:llä on noin 154 000 jäsentä Yhdysvalloissa, sekä 7000 jäsentä ulkomailla. ARRL on julkaissut monia kirjoja ja julkaisee kuukausittain ilmestyvää aikakauslehteä nimeltään QST. ARRL ylläpitää myös kansainvälisesti tunnustettua DXCC-listausta radiomatöörien nykymaista, johon Kosovokin on nyt päässyt mukaan. SHRAK SHRAK, eli Showata e Radio Amatorëve të Kosovës on vuonna 2000, Kosovon itsenäistymisjulistuksen aikaan perustettu Kosovon kansallinen radioamatööriliitto. Liiton virallinen toiminta ja uudelleenaktivoituminen tapahtui vuonna 2012 kun Kosovon televiranomainen TARKEP hyväksyi radioamatööriliiton toiminnan. Z60A on radioamatööriasemana ollut Kosovosta äänessä vuodesta 2012. Yhteydet Z60A:n kanssa ovat olleet yhteyksiä Serbiaan ennen 21.1.2018, DXCC-status-mielessä.

IARU

IARU, eli International Amateur Radio Union on vuonna 1925 alullepantu kansainvälinen, kansallisten radioamatööriyhdistysten liitto joka tarjoaa foorumin ajankohtaisille ja tärkeille aiheille. IARU on jaettu kolmeen aluelliseen, maantieteelliseen alajaostoon, jotka kommunikoivat yhdessä ITU:n kanssa ja jakelevat omia alueellisia suosituksiaan mm. taajuusalueiden käyttöön. Suomi kuuluu muiden Eurooppalaisten kanssa alueeseen Region 1.

ITU