top of page

Älykäs OhraMikki OhraRadion direktiivitestissä


Eräs ystäväni on kehittelemässä älykästä prosessointia vanhanaikaisiin tai uusiinkiin mikkeihin joissa ei itsessään ole omaa vahvistinta. Näinpä päätimme kokeilla tätä minun Icomin HM-36 käsimikrofoniin joka lukeutuu tähän kategoriaan.

Piiri haistelee puheääntä ja prosessoi sitä riippumatta kuinka kaukaa mikkiin puhuu niin kauan kuin kuuluu jotenkin. Minun kaikumaisessa ei-studiomaisessa ham-shackissa kaukaa puhuttuna modulaatio nappasi kuitenkin mukaan huonekaikua vaikka modulaatiokokeiluissa tehoa ssb:llä lähti samat käsivarren takaa kuin suun vierestä.

Mikkiä säätelemällä sen prosessipiirin kolmesta eri säätöpotikasta onnistui kuitenkin taustametelin tappaminen erittäin tehokkaasti puhemoduloinnin kärsimättä lainkaan normaalietäisyydeltä puhuttaessa. Vertailussa Icomin SM-20 pöytämikki jäi lopulta toiseksi niin moduloinnissa kuin taustamelujen häivyttämisessä johon pöytämikki ei kykene lainkaan.

Tämä vahvistinpiiri vaatii 5V jännitettä 40 mA. jota ei ollut tämän testikappaleen Icom IC-7400 alkuperäisessä mikrofoonissa edes mahdollista kaapelin karvojen puutteellisuuden vuoksi toteuttaa vaihtamatta mikkikaapelia.

Rigin mikkitöpsökkeestä saa yhdestä pinnistä 8V jännitettä joka piti erikseen zenerillä tiputtaa viiteen volttiin kun uudella kaapelilla oli tuotu mikkiin tarpeeksi tavaraa rigin liittimestä. Tämä sama 5V jännitteen tarve pätee kaikissa muissakin radioissa.

On todennäköistä, että nämä ovat säädettävä radiokohtaisesti. Itse säätelin rigin (IC-7400) ollessa parhaiten säädettynä SM-20 pöytämikille, muuttamatta rigin asetuksia säätäen tämän yksilön niillä sopivaksi. Näin voin vaihdella molempia muuttelematta rigin asetuksia.

Tällä pystyn jatkossa suorittamaan modulaatiokokeiluja linukan flektin kuulumatta enää lähetteeseen. Erittäin onnistunut tuote joka olisi myös mobilekäytössä varsin pätevä taustamelun tappaja.

Nyt on uusimman tutkinnan alla olisiko moinen mahdollista soveltaa myös jo vahvistavaan mikrofoniin. Analyysissä IC-7000 mikrofoni. Voi olla mahdoton toteuttaa pintaliitospiirien vuoksi niin että mikin kaikki muutkin näppäintoiminnot säilyisivät.

Modulaatiokokeiluja OhraMikillä - englantilaiselta nettivastaanottimelta taltioituna


259 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page