top of page

The Langaton Mikrofoni ja OhraVoimakkuusMittari

Päivitetty: 20. jouluk. 2019

Sveitsin OhraHeikki, HB9EDY on aikansa kuluksi rakennellut kätkättimiä, joilla jatkuvakin rupattelu paalutaajuuksilla onnistuu vaivattomasti, eikä turhia katkoksia keskusteluun tule. Heikki kommunikoi päivittäin suomalaisten radiotoveriensa kanssa Sveitsistä käsin, käyttäen Keski-Suomessa sijaitsevaa etäkäyttöistä radioasemaansa. Tässä jutussa esitellään pari Heikin uusinta kätkätintä.


Sveitsin kuuluisin suomalaistaustainen radioamatööri Heikki HB9EDY / OH6EDY / OH1RA nauttimassa lempijuomaansa Bitburgeria lempinurkassaan. Huomatkaa taustalla oleva seinään kiinnitetty nojailutyyny.

OHRAVOIMAKKUUSMITTARI Suomalais-sveitsiläistä käsityötä oleva Bitburger-oluttölkkiin rakennettu OhraVoimakkuusMittari on monikäyttöinen välttämättömyys. Se kädessä pystyt sulautumaan luonnollisesti ympäristöön, ollen kuitenkin samaan aikaan ajan tasalla lähistöllä sijaitsevista radiolähettimistä. Tällä laitteella pystyt paljastamaan huonetilasta niin vakoilijoiden asentamat langattomat kamerat, kuin paikantamaan haitalliset häiriölähteet radiotaajuuksilla. Nykyaikana kasvava radiosäteily ei tuota ongelmia, kun olet tällä mittarilla aina ajan tasalla radiosäteilyn voimakkuuden suhteen.


Minielokuva OhraVoimakkuusMittarista




Heikki HB9EDY / OH6EDY / OH1RA avaa laitteen sielunelämää "Ilmaisimena pelkkä led, mutta mittari on tarkempi. Näin pitää jättää ledin ohjaus pois ja komponentit D2, Q2, R1 ja R2 (vihreällä) ja näin saa mittarille (oranssi) virtaa.

Säätövastuksella P1 säädetään nollapiste joko ledin syttyminen tai mittarin lukema juuri nollaan tietenkin kun ei olla rf-kentässä. Ulkoisella antennilla säädellään loput, ja siinä on enää mielikuvitus rajana mitä siihen kytkee. Kantokätevänä on käyttämäni käsikapulan antenni varsin röyheri. Tämä yksilö on tehty pintaliitoskomponenteista joiden tinailu on perseestä ja kuuluisi roboteille. Helpommaksi tulisi valmistaa isommista nappuloista. Kotelon valitsin itse tuttuun tapaan ohrapirtelötölkistä, jostain kumman syystä ne on ergonomisesti hyvin kädessä pysyviä, keveitä metallikuorisia ja tyhjäksi juotuina varsin edullisia koteloita."

OhraVoimakkuusmittarin sisusta



THE LANGATON MIKROFONI


Seuraavana esittelyvuorossa on Heikin etäkäyttöiseen asemaan kytketty The Langaton Mikrofoni, jonka kautta OhraHeikkiä on kuultu mm. WC:n posliini-istuimelta sekä parvekkeelta haukkaamassa raikasta vuoristoilmaa. Alun kokeilujen jälkeen Heikki on saanut äänenlaadun ja kuuluvuuden kerrostalohuoneistossaan kuntoon, OhraStandardin mukaiseksi. Pieniä kantavuuskokeilujakin on Heikki suorittanut, langattoman mikrofonin kuuluvuus ulottuu ylimmästä kerroksesta pitkälle pihalle asti.



The Langaton Mikrofoni testissä Aaraussa, Sveitsissä 6.12.2019


Langattoman mikrofonin tukiasema, toimii lupavapailla langattomien puhelinten DECT-taajuuksilla 1880-1900 MHz jossa mikrofonin ja kaiuttimen audio välittyy.


President Liberty Mic avattuna. Käyttöohjeet ja tarkempaa tietoa löytyy osoitteesta https://president-electronics.com/cache/documents/product/liberty-mic4languespolbd-130.pdf



Heikki kertoo: "Tässä langattomassa mikissä on kaijutin, mutta kolkosta muovikotelosta johtuen erityisen purkkimaisen huono audio. Se paranee merkittävästi kuvan lasivillaeristyksellä. Varmaan voisi käyttää muutakin sopivaa materiaalia. On lähes ihme miten hyväksi audion voi pienellä villapalalla saada ottaen huomioon kaijuttimen pienen koon."


OhraHeikki OH6EDY testaamassa langattoman mikrofonin äänenlaatua taajuudella 1846.



Heikki väsäsi kuulokeliitännänkin langattomaan mikrofoniin ja kertoo seuraavasti: "Kuulokepistoke oli rakennettava itse. Äänenvoimakkuuden saa puolittaa kuulokkeiden kanssa joka tarkoittaa pidempää toimivuusaikaa yhdellä akkujen latauksella joka hoidetaan usb kaapelilla kätevästi vaikka autoradiosta tai tietokoneesta. Vasemmassa mikissä alkuperäinen 650 mAh akku ja oikealla itse väsäämä 800 mAh akku. Erityisen helppo pieni kapasiteetin lisäys kun kennot ovat standardikokoa AAA"


Transceiveriin kytkettävä adapteri etupuolelta kuvattuna


Adapterin takapuoli


Heikki kertoo rigiin liittämisestä: "Kytkentä onnistuu neljällä pinnillä jotka ovat 1=MIC+, 3=PTT, 5=GND, 6=12V+. Itse syötän 12V erillisellä virtasyötöllä kun mikkilinjoista ei radioista riippuen ole sellaista jännitettä välttämättä saatavilla. En ole mitannut virran kulutusta, mutta se ei päätä huimaa. Nyt kannattaa kaivella la-puhelimien raadot esiin sopivan mikkiliittimen löytämisen toivossa. Itse rakensin iloisen värisen boxin Yaesun 857 kytkennöillä jossa on erillinen virtasyöttö. Audio menee rigin kuulokepistokkeesta baseasemaan erillisellä liitännällä ja välikaapelilla. Sen voi halutessa tökätä jonkin muunkin laitteen kuulokeliitäntää ja kuunnella langattomasti monofonilla."





374 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page