The Langaton Mikrofoni ja OhraVoimakkuusMittari

Päivitetty: 20. jouluk. 2019

Sveitsin OhraHeikki, HB9EDY on aikansa kuluksi rakennellut kätkättimiä, joilla jatkuvakin rupattelu paalutaajuuksilla onnistuu vaivattomasti, eikä turhia katkoksia keskusteluun tule. Heikki kommunikoi päivittäin suomalaisten radiotoveriensa kanssa Sveitsistä käsin, käyttäen Keski-Suomessa sijaitsevaa etäkäyttöistä radioasemaansa. Tässä jutussa esitellään pari Heikin uusinta kätkätintä.


Sveitsin kuuluisin suomalaistaustainen radioamatööri Heikki HB9EDY / OH6EDY / OH1RA nauttimassa lempijuomaansa Bitburgeria lempinurkassaan. Huomatkaa taustalla oleva seinään kiinnitetty nojailutyyny.

OHRAVOIMAKKUUSMITTARI Suomalais-sveitsiläistä käsityötä oleva Bitburger-oluttölkkiin rakennettu OhraVoimakkuusMittari on monikäyttöinen välttämättömyys. Se kädessä pystyt sulautumaan luonnollisesti ympäristöön, ollen kuitenkin samaan aikaan ajan tasalla lähistöllä sijaitsevista radiolähettimistä. Tällä laitteella pystyt paljastamaan huonetilasta niin vakoilijoiden asentamat langattomat kamerat, kuin paikantamaan haitalliset häiriölähteet radiotaajuuksilla. Nykyaikana kasvava radiosäteily ei tuota ongelmia, kun olet tällä mittarilla aina ajan tasalla radiosäteilyn voimakkuuden suhteen.


Minielokuva OhraVoimakkuusMittarista
Heikki HB9EDY / OH6EDY / OH1RA avaa laitteen sielunelämää "Ilmaisimena pelkkä led, mutta mittari on tarkempi. Näin pitää jättää ledin ohjaus pois ja komponentit D2, Q2, R1 ja R2 (vihreällä) ja näin saa mittarille (oranssi) virtaa.

Säätövastuksella P1 säädetään nollapiste joko ledin syttyminen tai mittarin lukema juuri nollaan tietenkin kun ei olla rf-kentässä. Ulkoisella antennilla säädellään loput, ja siinä on enää mielikuvitus rajana mitä siihen kytkee. Kantokätevänä on käyttämäni käsikapulan antenni varsin röyheri. Tämä yksilö on tehty pintaliitoskomponenteista joiden tinailu on perseestä ja kuuluisi roboteille. Helpommaksi tulisi valmistaa isommista nappuloista. Kotelon valitsin itse tuttuun tapaan ohrapirtelötölkistä, jostain kumman syystä ne on ergonomisesti hyvin kädessä pysyviä, keveitä metallikuorisia ja tyhjäksi juotuina varsin edullisia koteloita."